Hva er bekymring?

Det er naturlig å bekymre seg, men mange blir slitne av at bekymringstankene tar overhånd.Bekymring handler gjerne om frykt for hva som kan skje i fremtiden, og når du bekymrer deg tenker du ofte på det aller verste som kan skje for deg eller andre du bryr deg om. Det starter ofte med en triggertanke. Tenk om? Deretter blir det fort til en snøball som ruller seg stadig større med nye bekymringer. Når bekymringene vokser, er det vanlig å bli redd og engstelig.

Det starter med en tanke

3000 til 4000 tanker går gjennom hodet vårt hver dag. Det kan handle om alt fra hva vi skal finne på i helgen, til studier eller en gryende forelskelse. De fleste tankene kommer og går uten at vi gjør noe spesielt med dem.Ved bekymringstanker bruker vi en annen strategi. Bekymring starter som nevnt ofte med en triggertanke, noe vi er redd for skal skje. Tenk om jeg blir syk før eksamen? Men hva skjer hvis du er langt inne i bekymring og en venn kommer innom? De aller fleste opplever da at de går ut av bekymringen for å snakke med vennen. Hva sier det om din kontroll over bekymringene når du kan skifte oppmerksomheten din fra bekymring til å snakke med en venn?   

Visste du at 3000 til 4000 tanker går gjennom hodet vårt hver dag?

Ukjent

Utsett bekymringene til din faste bekymringstid

For å hjelpe deg selv til å unngå at bekymringene ta overhånd, bør du begynne med å finne ut hvilke tanker som trigger bekymring. Når du er klar over det, kan du i større grad forholde deg til hvilken strategi du ønsker å bruke. Målet er ikke å bli kvitt triggertanker, men at du kan forholde deg til dem på en mer fleksibel måte. Følg gjerne dette enkle oppsettet:  

  • Sett opp et fast bekymringstidspunkt, for eksempel klokken 16 hver dag 
  • Når en triggertanke som inviterer til bekymring dukker opp, utsetter du den til klokken 16 
  • Fra klokken 16 bruker du 10 minutter på å forholde deg til eventuelle bekymringer og avklare om de er reelle eller ikke 
  • Etterpå fortsetter du som før ved å utsette aktuelle triggertanker til bekymringstiden neste dag 

Å ta bedre kontroll over bekymringstanker, krever som alt annet trening. Noen dager er det vanskeligere enn andre. Da må du være tålmodig med egen evne til å utsette triggertanker. Og dessuten øve på å holde motet oppe med å fortsette å la triggertankene være til stede, samtidig som du fortsetter med den aktiviteten du hadde planlagt. Uansett om det er å studere eller å henge med venner.Etter hvert vil du erfare at du kan forholde deg til triggertanker på samme måte som til andre tanker, og at det er du som har kontroll på hva du ønsker å tenke på.