Lag en myk start, men kom i gang nå!

Gode studievaner handler om å lage gode rutiner. En rutine kan være å stå opp, dra på lesesalen, eller sette deg ved et ryddig skrivebord til samme tid hver dag. Klarer du å gjennomføre dette i tre uker, er sjansene store for at dette blir en innarbeidet vane for deg. Da trenger du ikke bruke viljestyrke og motivasjon til dette utover i semesteret. Gi deg selv en myk start, og ha fokus på å lage deg en god rutine i hverdagen.

Små skritt mot store mål

Skal du trene deg opp til å løpe maraton begynner du ikke med å løpe fire mil. Ta små etapper av gangen, og bygg opp utholdenheten etter hvert. Sett klare delmål for dagen, så små at du vet du kan klare å gjennomføre dem. Det kan for eksempel være å låne en bok på biblioteket og lese innholdsregisteret, sende en e-post til veileder, eller se gjennom pensum til tema for neste forelesning. 

Skaff deg oversikt

Lag en plan hvor du skriver opp dato for innleveringer, eksamener, seminarer eller praksisperioder. Hvordan ser semesteret ut? Blir det mye i noen perioder? Når passer det for deg å ta noen ekstra skift på jobb, og når bør du kanskje ikke jobbe? Når passer det med en helgetur hjem eller annet gøy? God oversikt gir færre overraskelser og mindre stress.

Søk sosial tilhørighet

Ta kontakt med medstudenter. Finn noen du kan ha kollokviegruppe med, eller bare ta en morgenkaffe sammen med. Samarbeid gir bedre læring, og det å ha avtaler med noen øker sjansene for at du kommer deg opp og ut. Kanskje du kan foreslå et fast morgenmøte på Zoom, eller en «ettersnakk» med en gruppe medstudenter etter forelesning? Eller foreslå felles lunsj med en som bor i nærheten av deg? Les denne artikkelen dersom du trenger råd om hvordan du kan bli kjent med andre.

Tilpass studievanene med andre vaner

Det er lettere å få til å jobbe jevnt og trutt hvis det å studere er godt innarbeidet som en del av de andre rutinene du har i hverdagen. Et godt forslag kan være å skape en god morgenrutine med frokost og en luftetur før første forelesning. Da vet kroppen og hodet hva som kommer, og innstiller seg deretter. Det kan også være å finne faste tidspunkter for å trene i uka, etter en forelesning, eller på formiddagen på dager hvor du har sene forelesninger. En annen god vane er å rydde skrivepulten etter en endt økt. Da markerer du overgangen til fritid, og gjør det lettere å skille mellom arbeid og avslapping.