Karrieren din har allerede begynt!

Mange ser for seg at karrieren deres først begynner etter at studietiden er over. Men i virkeligheten er det mange grep du kan gjøre for å starte karrieren din allerede nå.

Det å studere er viktig for å bli vurdert til en rekke stillinger, og karakterer et ett av mange elementer som blir vurdert når man søker jobb. Men fremtidige arbeidsgivere ser så å si alltid på mer enn bare fag og karakterer når de skal velge ut den som skal ansettes. Det betyr at du som ny student nå har tre til fem år på å skaffe deg verdifull erfaring ved siden av studiene. Nettopp derfor kan det være smart å starte karriereplanleggingen av hva du skal gjøre allerede nå.SiO Karriere kan hjelpe deg med informasjon og veiledning rundt hvordan du kan bruke studietiden til å planlegge din karriere.Her kan du lese mer.

Denne episoden i podcast-serien «Karriereveiledning med Elaine» gir deg som er ny student mange tips om hva du kan gjøre allerede nå for å styrke egne muligheter den dagen du skal søke deg fulltidsjobb.Hør episoden her.

Husk de små skrittene

Det å gjøre noe allerede nå er noe absolutt alle kan få til. Begynn gjerne med å melde deg inn i en forening. Ta del i studentpolitikken. Dette er eksempler på aktiviteter som på sikt kan åpne nye dører. Stille på lister, lage informasjonsmateriell, lage innhold til foreningens sosiale medier, eller styre økonomien i en forening - hvem vet hva du kan tenke deg?En deltidsjobb kan også være mye mer enn et viktig bidrag til et trangt studentbudsjett. Du får for eksempel en ny referanseperson, et nettverk og førstehåndskunnskap om en bransje. Dessuten kan en deltidsjobb bli ansett som svært viktig den dagen du søker deg over til en mer relevant deltidsjobb, sommerjobb eller internship, også hvis den ikke nødvendigvis er tett knyttet opp til det du drømmer å jobbe med senere.

Det er opp til deg å ta grep

Vi som jobber med karriere ved utdanningsinstitusjonene ønsker at så mange som mulig tar kontakt, og vi lover at du skal få svar raskt fra oss.  Vi er her for deg og hjelper deg mer enn gjerne med å ta de første skrittene for å planlegge din fremtid. Et første skritt på veien kan være å lytte til denne podcasten og ta kontakt med ditt karrieresenter for veien videre. 

Her er tipsene oppsummert:

  • Tenk karriere allerede nå
  • Få veiledning hos ditt lokale karrieresenter
  • Skaff deg jobberfaring gjennom foreningsarbeid
  • En deltidsjobb trenger ikke være relatert til jobben du drømmer om etter studiene
  • Ta grep nå!